Relacja z wydarzenia
Opis relacji
W dniu 15 września 2019 r. w Krakowie odbyło się wydarzenie zorganizowane przez CookPad Przepisy pn. "Otwarta Kuchnia-Kuchnia Wielu Kultur". Partnerem wydarzenia był Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie.
Kuchnia to serce domu, to tam wokół stołu toczą się często najciekawsze i najbardziej gorące rozmowy o życiu, przyjaźni, podróżach czy o gotowaniu.
Wydarzenie było okazją do dialogu i poznania dziedzictwa kulturowego innych krajów. Uczestnicy spotkali się z Kulturą Jedwabnego Szlaku i kulturą kuchni tego szlaku, dzięki trzem interesującym kobietom - kucharkom:
- Safią z Afganistanu,
- Nedą z Iranu,
- Ketevan z Gruzji.
Trzy kobiety, trzy kultury i trzy osobowości, a do tego obyczaje i zasady panujące w kuchni Bliskiego Wschodu. Uczestnicy mieli szanse na poznanie typowych potraw Gruzji, Afganistanu i Iranu. A kucharki mogły opowiedzieć o swoich krajach, pokazać lokalną kuchnię i opowiedzieć swoje niezwykłe historie.
Podczas spotkania można było zobaczyć jak wygląda typowe gruzińskie danie i alfabet, poznać tajniki kuchni afgańskiej i dowiedzieć się, co Irańczycy i Polacy mają ze sobą wspólnego.
Liczba uczestników: 80
Otwarta Kuchnia-Kuchnia Wielu Kultur
Rodzaj wydarzenia: Piknik/happening
Województwo: małopolskie
Miasto: Kraków
Organizator: Cookpad Przepisy
Data wydarzenia: 2019-09-15 14:00 - 2019-09-15 17:00
Opis wydarzenia
Piknik, jak stół, ... tak samo jak kuchnia ... to miejsce, w którym odbywają się rozmowy o życiu. Mamy nadzieję, że Spotkania w ramach cyklu „Otwarta kuchnia, kuchnia wielu kultur” staną się przestrzenią dialogu, szansą na doświadczenie bogactwa kulturowego innych krajów.
Kuchnia jest sercem każdego domu, tam właśnie odbywają się najciekawsze i najważniejsze rozmowy o życiu i tworzą się przyjaźnie.
Do kogo skierowane jest wydarzenie ?
Wydarzenie jest adresowane do ludzi, którzy lubią gotować i chcą się rozwijać w tej dziedzinie.